© 2010 SOCIKSTYLE BLOG Všetky práva vyhradené. Použitie textu a fotografií z tejto stránky je možné len po mojom predchádzajúcom súhlase.

UPOZORNENIE!
Táto stránka je informačná a slúži len ako retro zábava.Nepropaguje žiadný politický systém!!!


utorok 14. februára 2012

ČSTP-ČESKOSLOVENSKÝ TABAKOVÝ PRIEMYSEL

Nie som síce fajčiar,ale takisto to patrí k našej československej histórii a preto treba zaspomínať.Venujem tento článok mojemu nebohému dedovi,ktr. si pamätám,ako fajčil na balkóne Olympie a babče.Celý život fajčili a babča nakoniec na to aj doplatila.
Mám ju na fotografiách kde má v rukách úžasne dlhú špičku a vychutnáva si cigaretový dym,oblečená v charlestonovských šatoch v swingovom účese s klobúčikom a pôsobí fest elegantne,ako z prvorepublikových filmov.Len škoda,že to všetko nakoniec dopadlo s týma cigaretami tak zle.....V ich dobe sa nehovorilo o škodlivosti a následkoch,to ešte nikto nevedel a reklama pracovala hlavne v prospech cigariet a tabakového biznisu.....












Tabakový priemysel, národný podnik vznikol po ukončení prídelového systému v Júli 1948.

Od 1. mája 1950 bola uvedená do predaja nová cigareta značky Lipa a na slovensku to bola cigareta IX. zjazdu KSS. 

V roku 1952 končí tzv. stovkové balenie cigariet a cigarety sa balili už len strojovo a to najprv po 10 kusoch a neskôr po 20 kusoch. 
Ako dochádzalo k modernizácii tabakového priemyslu, boli uzavreté továrne v Tábore a v Českých Budějoviciach. 
Hlavnými závodmi ČSTP sa stali závody v Kutnej Hore, v Novom Jičíne, Hodoníne, Spišskej Belej, Banskej Šťavnici a Smolníku. 
















Cigarety Lipy
Z týchto cigariet sa labužnícky »poťahovalo« už na konci päťdesiatych a v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia. Predávali sa po desiatich kusoch v papierovej oranžovo žltej krabičke za 2 Kčs. Na zadnej strane obalu bolo napísané ČSTP, medzi ľuďmi sa ale vykladala ako Čisté seno tabaku prosté. Cigarety boli bez filtra, mali len prúžok, ktorý filtrovaciu časť len naznačoval. Tieto cigarety sa prestali vyrábať okolo roku 1968.

















V roku 1960 bola zahájená výroba cigariet s filtrom značky Filtra v Hodoníne, v roku 1963 Astra v Kutnej Hore. 


Cigarety Partyzánky
Jednalo sa o klasické balenie po desiatich kusoch v obyčajnom papieri,na ktorom bol len nápis Partyzánka. Na slovensku sa tieto legendárne cigarety volali Bystrica.

Cigarety to boli placatejšie ako dnes, nemali pravidelný valcovitý tvar. 
Boli bez filtra, a tým pádom o trošku dlhšie. Používal sa v nich tmavý viržínský tabak. 
Balené boli po desiatich v papierovom obale alebo v krabičke po sto kusoch. 
Desiatka »partyzániek« stála 1,60 Kčs! Prestali sa vyrábať v roku 1962.
















Ďaľšie zaniklé cigarety boli napr: 
Alka,Astra
Detva (na slovensku -»detvičky«»Nezábudka«)
Orava (prestávkové - krátkepolovičné)
Memphis (bez filtra,so zlatým náustkom do úst - silné)
Džunky (s obrázkom loďky)
Globus (modrý obal s obrázkom zemegule)
Zora (klinčeky - vôbec prvé slimky)
Letka (modrý obal s trojicou prúdových stíhačiek)
Čárdy (krátké štiplavky-zeleno,bielý obal)Od 1964 sa začali vyrábať cigarety Sparta za 8- Kčs, ktoré boli najkvalitnejším výrobkom ČSTPPostupne sa cigarety vyrábali v rôznych dĺžkach (70 mm - Regular Size, 85 mm King Size, 100 mm). Ako protiváha kvalitným Spartám bolo nutné vytvoriť lacnejšie cigaretyčo viedlo k vzniku cigariet značky Petra. Na začiatku 70. rokov sa vyrábali cigarety Clea.











V ČSR vzniká dňa 13. júna 1988 "Československý tabakový priemysel Kutná Hora" a na slovensku odborový podnik "Československý tabakový priemysel Bratislava".ČSTP zaniká v roku 1992.


6 komentárov:

  1. Našel jsem doma Fajkový tabak Bača.50g za 2kčs.Nepoužitý:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. VIKI mentolove to boli moje prve cigarety ked sme mali ale 10 rokov ,tak sme ich spolu s kamosom cele vyfajcili v kukurici za pol hodinu.zlte prsty sme mali...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Opravdu se Sparty začaly vyrábět v roce 64.? Na Slovensku? Nebo i v Čechách? Dříve, nebo později, nežli Olympie?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Od 1. května 1950 byla uvedena do prodeje nová cigareta značky Lípa a na Slovensku cigareta IX. sjezdu KSS. V roce 1952 končí tzv. stovková balení cigaret a cigarety se balí už jen strojově a to nejprve po 10 kusech a později po 20 kusech. Jak docházelo k modernizaci tabákového průmyslu, byly uzavřeny továrny v Táboře a v Českých Budějovicích. Hlavními závody ČSTP se staly závody v Kutné Hoře, v Novém Jičíně, Hodoníně, Spišské Belé, Banska Šťavnici a Smolníku. V roce 1960 byla zahájena výroba cigaret s filtrem značky Filtra v Hodoníně, v roce 1963 Astra v Kutné Hoře. Od 1964 se začaly vyrábět cigarety Sparta za 8,- Kč, které byly nejkvalitnějším výrobkem ČSTP. Postupně se cigarety vyráběly v různých délkách (70 mm – Regular Size, 85 mm King Size, 100 mm). Jako protiváha kvalitním Spartám bylo nutno vytvořit levnější cigarety, což vedlo ke vzniku cigaret zn. Petra. Na začátku 70. let se vyráběly cigarety Clea.

      V ČSR vzniká dne 13. června 1988 „Československý tabákový průmysl Kutná Hora“ a na Slovensku oborový podnik „Československý tabákový priemysel Bratislava“. Po změně společenských poměrů oznámila federální vláda v roce 1992 svůj záměr privatizovat podniky tabákového průmyslu.

      Odstrániť
  4. Keď dostali cigarety u nás vyrábané Americkú chuť, tak som prestal fajčiť, nech sa s nimi Američania zadrhnú...Nefajčím vyše 16 rokov a je mi dobre...

    OdpovedaťOdstrániť