TVRDÉ SYRY
Tvrdé syry sa lisovali a pre ich zranie sa uplatňovala plynotvorná mikroflóra.
-ementál: 70 kg bochník obsahoval 45% tuku a 60% sušiny.
-gruyerský syr: ementálového typu o váhe35-45kg.Obsahoval 45% tuku a 60% sušiny.
-moravský bochník: domáci typ podobný ementálu obsahoval 45% tuku a 58% sušiny.
-parmazán: talianského povodu,bol predávaný aj v strúhanom stave.Obsahoval 30% tuku a 70% sušiny.
-eidamská tehla:holandského typu,2 druhy: 40% tuku a 58% sušiny mal ožltý voskový obal a 30% tuku a 50% sušiny mal červený voskový obal.Váha 2-2,5kg.
-eidamská guľa:mal červený voskový povrch a váhu 1,7-2,1kg.Obsahoval 40% tuku a 58% sušiny.
-gouda: bocník s váhou 6-8kg.2 druhy:30-40% tuku a 50-55% sušiny.zas odlíšené žltým a červeným voskovým obalom.
-čedar: anglického povodu z mletou syrenkou valcovitého tvaru.Vyrábal sa o váhe 28-32kg,zrajúci v bandáži pod voskom.Bol veľmi tvanlivý.Obsahoval 50% tuku a 62% sušiny.
-salámové syry: holandského typu,ktr. mal zloženie ako eidam,len bol v inej tvarovej forme.Tá bola vhodná na chlebíčky,misy atď.
PLESŇOVÉ SYRY:
Delily sa na:
bielé s plesňou na povrchu,ako cammembert a sázavský syr-de Brie a syry so zelenou plesňou prerastenou zvnútra syru,ako gorgonzola a niva.
-Gorgonzola: talianského povodu.Obsahoval 50%tuku a 55% sušiny.Bochník o váhe 7kg bol balený v hliníkovej fólii.
-niva: totožný s francúzkym syrom roquefort s obsahom 50% tuku a 53% sušiny.Do obchodov sa dovážal v tvare nízkého valca v hliníkovej fólii o váhe 1,8-2,2kg.
-cammembert: dodával sa v 12dkg balení v hliníkovej fólii.Obsahoval 45% tuku a 45% sušiny.
Výrobky:s prívlastkami ako:bratislavský,přibislavský,sedlčanský tzv. hermelín atď.
-sázavský: francúzkého povodu-de Brie,šampiónovej chuti.Obsahoval 40% tuku a 40% sušiny.Dodával sa v nízkých valcoch o váhe 1,2-1,5kg.Bol veľmi krehký a preto sa dodával v prekližkovej gulatej škatuli,zabalený v hliníkovej fólii.
Tvrdé syry sa lisovali a pre ich zranie sa uplatňovala plynotvorná mikroflóra.
-ementál: 70 kg bochník obsahoval 45% tuku a 60% sušiny.
-gruyerský syr: ementálového typu o váhe35-45kg.Obsahoval 45% tuku a 60% sušiny.
-moravský bochník: domáci typ podobný ementálu obsahoval 45% tuku a 58% sušiny.
-parmazán: talianského povodu,bol predávaný aj v strúhanom stave.Obsahoval 30% tuku a 70% sušiny.
-eidamská tehla:holandského typu,2 druhy: 40% tuku a 58% sušiny mal ožltý voskový obal a 30% tuku a 50% sušiny mal červený voskový obal.Váha 2-2,5kg.
-eidamská guľa:mal červený voskový povrch a váhu 1,7-2,1kg.Obsahoval 40% tuku a 58% sušiny.
-gouda: bocník s váhou 6-8kg.2 druhy:30-40% tuku a 50-55% sušiny.zas odlíšené žltým a červeným voskovým obalom.
-čedar: anglického povodu z mletou syrenkou valcovitého tvaru.Vyrábal sa o váhe 28-32kg,zrajúci v bandáži pod voskom.Bol veľmi tvanlivý.Obsahoval 50% tuku a 62% sušiny.
-salámové syry: holandského typu,ktr. mal zloženie ako eidam,len bol v inej tvarovej forme.Tá bola vhodná na chlebíčky,misy atď.
PLESŇOVÉ SYRY:
Delily sa na:
bielé s plesňou na povrchu,ako cammembert a sázavský syr-de Brie a syry so zelenou plesňou prerastenou zvnútra syru,ako gorgonzola a niva.
-niva: totožný s francúzkym syrom roquefort s obsahom 50% tuku a 53% sušiny.Do obchodov sa dovážal v tvare nízkého valca v hliníkovej fólii o váhe 1,8-2,2kg.
-cammembert: dodával sa v 12dkg balení v hliníkovej fólii.Obsahoval 45% tuku a 45% sušiny.
Výrobky:s prívlastkami ako:bratislavský,přibislavský,sedlčanský tzv. hermelín atď.
-olomoucké syrečky,tvarožky: boli a sú povodným československým výrobkom,ktr. sa aj vyvážal do zahraničia.Je vyrobený zo špeciálného tvarohu s nízkým obsahom tuku.
Vyrábal sa v troch druhoch,ako veľký špeciál,malé syrčeky,ako kolečká a ako tyčinky.
-liptovská bryndza: vyrobená z ovčieho hrudkovitého syru,ktr.obsahoval 50% tuku a 50% sušiny.
-bryndza: viacdruhová podľa obsahu tuku-30,40,45,50% tuku a 42,46,55,60% sušiny.
-oštiepky: vyrobené z ovčieho mlieka a zaudené.Obsahovali 50% tuku a 50% sušiny.
4.ČASŤ SA BUDE VENOVAŤ ČS. MRAZENÝM A SUŠENÝM MLIEČNÝM VÝROBKOM.
Vyrábal sa v troch druhoch,ako veľký špeciál,malé syrčeky,ako kolečká a ako tyčinky.
OVČIE SYRY:
-liptovská bryndza: vyrobená z ovčieho hrudkovitého syru,ktr.obsahoval 50% tuku a 50% sušiny.
-bryndza: viacdruhová podľa obsahu tuku-30,40,45,50% tuku a 42,46,55,60% sušiny.
-oštiepky: vyrobené z ovčieho mlieka a zaudené.Obsahovali 50% tuku a 50% sušiny.
4.ČASŤ SA BUDE VENOVAŤ ČS. MRAZENÝM A SUŠENÝM MLIEČNÝM VÝROBKOM.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára